درباره مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس)
نوا پارس بهعنوان مرکز بازرگانی ایران و روسیه بر اساس تفاهمنامهای از تاریخ ۶ ژوئن ۲۰۲۲ تحت نظارت سازمان توسعه تجارت ایران و معاون دولت سنتپترزبورگ فعالیت خود را آغاز نموده است. نوا پارس تلاش دارد تا در جهت توسعه فعالیتهای اقتصادی بین دو کشور ایران و روسیه نقش تسهیلگری را برعهده بگیرد. افزایش صادرات و واردات بین دو کشور، تاثیر زیادی بر اقتصاد آنها خواهد داشت و فرصتهای بسیاری را برای تجار دو کشور فراهم میآورد. استفاده از ظرفیتهای فنی و اقتصادی که ایران و روسیه از آن برخوردار هستند، فرصتهای مناسبی را برای توسعه مبادلات کالاهای مصرفی و فناوریهای پیشرفته فراهم میآورد که منافع قابل توجهای برای هر دو کشور خواهد داشت.
تاسیس مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس)
در پی مذاکرات معاون استاندار سنپترزبورگ آقای کریل والنتینوویچ پولیاکوف و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، آقای علیرضا پیمانپاک در بیست و پنجمین مجمع بینالمللی اقتصادی سنپترزبورگ، موسسه غیرتجاری “توسعه کسب و کار راشا پارس” از ایران با شماره ثبت 53815 با موسسه غیرتجاری “حمایت از کارآفرینی” که طبق قوانین فدراسیون روسیه ثبت شده است، با یکدیگر برای راهاندازی مرکز بازرگانی ایران و روسیه به توافق رسیدند.
امضا تفاهمنامه ایجاد مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس) در حاشیه نشست اقتصادی سنت پترزبورگ ۲۰۲۲ [منبع]
امضا تفاهمنامه ایجاد مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس) در حاشیه نشست اقتصادی سنت پترزبورگ ۲۰۲۲ [منبع]
امضا تفاهمنامه ایجاد مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس) در حاشیه نشست اقتصادی سنت پترزبورگ ۲۰۲۲ [منبع]
مهمترین بخشهای این تفاهمنامه که اولویت اجرایی در نوا پارس است، عبارتاند از:
- توسعه همکاریهای بینالمللی به هدف ایجاد روابط گسترده تجاری بین شرکتها، سازمانها و تولیدکنندگان سنپترزبورگ و مناطق مختلف صنعتی در جمهوری اسلامی ایران؛
- استفاده از تمامی منابع و ابزارهای موجود در نزد هر دو طرف، به هدف توسعه تجارت مستقیم بین صاحبان کسب و کار در سنپترزبورگ با فعالان اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران؛
- برآورده کردن منافع مشترک توسط مرکز بازرگانی ایران و روسیه با اجرای پروژه مشترک بر روی صنایع پیشران و اولویتدار مانند: تبادل فناوری توسط شرکتهای دانشبنیان، تامین تجهیزات نفت و گاز، محصولات مهندسی، ماشینسازی، تجهیزات الکترونیکی، کشاورزی، صنایع غذایی، ساختمانی و..
- حمایت از ارتباطات تجاری مستقیم بین کارآفرینان سنپترزبورگ و کارآفرینان فعال در جمهوری اسلامی ایران؛
- افزایش تبادل اطلاعات و همکاریهای فیمابین ایران و روسیه برای استفاده از بهترین فناوریهای روز؛
- افزایش حجم صادرات و واردات کالاهای تولید شده در سنپترزبورگ و جمهوری اسلامی ایران با کمک حمایت مرکز بازرگانی ایران و روسیه؛
- تلاش برای مشارکت در پروژههای حمل و نقل به جهت بهبود روابط تجاری طرفین؛
- رفع موانع مالی تجاری با بهرهگیری از ظرفیت موسسات اعتباری، صندوقهای سرمایهگذاری و بانکهای طرفین در جهت تسویه حسابهای متقابل بین کسب و کارهای ایرانی و روسی با استفاده از پول ملی دو کشور (ریال و روبل)؛
- ایجاد زیرساختهای مورد نیاز نظیر بانک، شرکت بیمه، برگزاری نمایشگاههای تخصصی و راهاندازی مراکز فرهنگی توسط طرفین.
- توسعه فضای فعالیت بخشهای خصوصی و دولتی در حوزه گردشگری و تبادل گردشگر
اهمیت ایجاد مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس)
ارگ کرملین مسکو (به روسی: Московский Кремль) یک قلعه تاریخی است که به صورت مجتمع در قلب شهر مسکو ساخته شده. این مجموعه مستحکم در مرکزمسکو قرار دارد و از جنوب بر رودخانه مسکوا، از شرق بر میدان سرخ و از غرب به باغ الکساندر مشرف است. این مجموعه توسط سلسله روریک تاسیس شد.
روسیه کشوری وسیع با فرهنگهای متنوع و بازاری بزرگ با حدود 230 میلیارد دلار تبادلات سالیانه است. هم مرز بودن این کشور با ایران و از طرفی دیگر، شراکت استراتژیک ایران روسیه بر سر بسیاری از موضوعات جهانی، موجب شده تا ظرفیتهای زیادی برای همکاریهای سیاسی، اقتصادی، فناورانه و امنیتی بین دو کشور وجود داشته باشد. علیرغم فضای مساعد برای همکاری بین دو کشور، ارقامی که در سالهای اخیر از مبادلات اقتصادی منتشر میشود، نشاندهنده این است که تراز تجاری همیشه به نفع روسها بوده است و میزان صادرات ایران به روسیه چندان گسترشی پیدا نکرده است.
بر اساس آمار سازمان توسعه تجارت ایران در اردیبهشت ۱۴۰۱، مجموع مبادلات ۲۴ ماهه گذشته بین دو کشور به رقم ۴ میلیارد و ۱۶۴ میلیون دلار رسیده است که از این رقم در حدود 1 میلیارد و ۱۵۲ میلیون دلار کالا از ایران به روسیه صادر شده است و در همین مدت در حدود 3 میلیارد و 12 میلیون دلار کالا از روسیه به ایران وارد شده است. آمار صادرات 3 برابری روسیه در مقایسه با صادرات ایران به این کشور، به خوبی اهمیت نیاز به تاسیس مرکز بازرگانی ایران و روسیه را نشان میدهد. مرکزی که به دنبال برطرف کردن 4 مشکل کلیدی زیر است:
- اصلاح قوانین و مقررات دست و پاگیر برای سهولت در صادرات و واردات بین دو کشور و توسعه تبادلات اقتصادی؛
- تلاش برای جایگزینی پول ملی دو کشور در مبادلات اقتصادی به هدف کاهش مشکلات انتقال وجه معاملات بین طرفین و عدم نیاز به بانکهای اروپایی یا آمریکایی؛
- توسعه ظرفیتهای ترانزیستی بین دو کشور؛
- آشنایی تجار ایرانی با نحوه تعامل با بازرگانان روسی و افزایش سطح اعتماد بین آنان.
نقش نوا پارس در توسعه بازرگانی بین ایران و روسیه
مسئولان دو کشور ایران و روسیه در سطح کلان سیاسی عزم جدی برای توسعه روابط با یکدیگر دارند. از سویی دیگر، تحریمهای ظالمانه بینالمللی به دو کشور و اقتصادهای آنها آسیب جدی وارد کرده است. از همینرو، دو کشور نیاز جدی به تقویت ارتباطات اقتصادی با یکدیگر دارند. اما در سطح اجرا دو طرف با مشکلاتی روبهرو هستند. مرکز بازرگانی ایران و روسیه تلاش دارد تا با بهبود تراز تجاری ایران با روسیه، به تسهیلگری روابط اقتصادی و بازرگانی بین دو کشور بپردازد.
شهر سنتپترزبورگ با داشتن صنایع فعال مختلفی نظیر مواد غذایی، معدنی، مصالح ساختمانی، صنایع شیمیایی، متالوژی، کشتیسازی و.. بهعنوان مهمترین مرکز صنعتی در روسیه محسوب میشود. در کنار تمامی این موارد باید به اهمیت صنعت گردشگری هم در سنپترزبورگ اشاره کنیم.
دیدار ولادیمیر پوتین با آیتالله رئیسی – سه شنبه ۲۸ تير ۱۴۰۱ [منبع]
همچنین وجود مراکز علمی و دانشگاهی در این شهر، ظرفیتهای مناسبی را در اختیار تجار و شرکتهای صنعتی ایرانی قرار میدهد تا با کمک مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس) از منابع موجود در سنپترزبورگ برای توسعه فعالیتهای تجاری خود برخوردار شوند.
سخن پایانی
مرکز بازرگانی ایران و روسیه (نوا پارس) تلاش دارد تا در کنار توسعه صادرات و واردات بین دو کشور، به انتقال فناوری، سرمایهگذاریهای مشترک ایجاد بازار برای محصولات مختلف دو کشور بپردازد تا در تراز اقتصادی تبادلات بین دو کشور بهبود ایجاد شود.